Pećina Orlovača zatvorena za posjete do proljeća

Spomenik prirode “Pećina Orlovača” kod Sumbolovca, opština Pale, danas je zvanično zatvoren do proljeća, a svi turisti mogli su uživati u dvodnevnoj besplatnoj posjeti ovoj prirodnoj atrakciji i isprobati avanturističke sadržaje.

Spomenik prirode “Pećina Orlovača” u narednih 15 dana naći na mapi crvene linije “Via Dinarika”, koju finansiraju EU i NJemačka.

Stručni saradnik za prirodna i kulturna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je novinarima da su u protekla dva dana imali veliki broj posjeta turista kojima je bilo omogućeno da obiđu avanturistički dio pećine uz pomoć odgovarajuće opreme, penjanje i spuštanje niz stijene Orlovače, šetnja stazom zdravlja dugom oko pet kilometara na lakši i teži način, kao i penjanje adrenalinskom stazom brda Orlovače na vidikovce.

“Tu je jedan ekstremni dio staze gdje se sajlama penje na tri vidikovca i uživa u pogledu na planine Jahorinu, Ravnu planinu i Trebević. Druge dvije staze su od Orlovače do Novakove njive, koje smo uradili zajedno sa Turističkom organizacijom `Jahorina`, dok je treća u pripremi i vodiće do pećine `Izvor Mokranjske Miljacke`, duge oko osam kilometara”, naveo je Samardžić.

On je istakao da je posjetiocima bio dostupan i obilazak pećine “Izvor Mokranjske Miljacke”, koja je prvi put otvorena za posjetioce i predstavlja atrakciju, jer se na raspolaganju nalazi jezero koje treba preći čamcem da bi se došlo do suvih kanala pećine.

Prema njegovim riječima, zatvaranje turističke sezone organizovano je uz podršku speleološko-ekoloških društava “Orlovača” i “Ursus spelaeus” iz Foče.

Samardžić je najavio da će od sljedeće sezone turistima biti dostupan obilazak avanturističkog dijela Orlovače, ali uz prethodnu obuku i iznajmljivanje odgovarajuće opreme, koji do sada nije bio otvoren za posjete, kao i ostali avanturistički sadržaji.

On je dodao da će zahvaljujući upravi Kulturno–sportskog centra “Pale” i načelniku opštine Bošku Jugoviću biti izgrađena terasa na rijeci Sinjevi za odmor posjetilaca, kao i amfiteatar za speleološku obuku turista.

Prilikom posjeta pećini organizovana je i humanitarna izložba umjetničkih radova članova Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” radi finansijske pomoći porodici Dimić sa Brezovica, opština Pale.

“Imali smo kreativnu radionicu u protekloj sedmici gdje smo slikali flaše, kutije i prodavali u vidu humanitarnog bazara kako bismo prikupili simboličnu sumu novca za pomoć porodici Dimić.

Cilj našeg društva jeste povećanja svijesti kod ljudi o ekologiji i speleologiji, očuvanju životne sredine, a često organizujemo edukativne i kreativne radionice”, rekla je član Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” Ivana Kovačević.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je u okviru projekta “Via Dinarika”, vrijednosti 500.000 KM, uređeno 45 kilometara pješačkih staza, a da će na ulazu u kompleks pećine stajati tabla koja će označavati mjesto polaska staze i biće povezana sa Novakovom pećinom, domovima Stajna i Crvene stijene.

“To će u narednom periodu otvoriti nove vidike za turizam”, rekao je Tošići dodao da je to veliki marketinški potez i sigurno temelj za dalje unapređenje sadržaja.

Zimske posjete turističkom dijelu pećine Orlovača zatvorene su do aprila zbog faune pećine /endemske vrste insekata i slijepih miševa/, koje se nalaze u procesu hibernacije.

(Srna)

Comments are closed.